Flora & Fauna
Villa Foia Flora is een oude olijfgaard van circa twee hectare temidden van met pijnbomen beboste hellingen van de omliggende bergen. De natuur heeft hier nog alle ruimte, wat je terugvindt in een grote soortenrijkdom in planten, insecten, vogels en dieren.
Hieronder vindt je een beknopt overzicht. Uiteraard gaat er niets boven deze kleuren, geuren en schoonheid 'live' bij Villa Foia Vella tot je te nemen. We delen het graag met je!

Flora

Tot ca. 20 meter van de villa staan veel verschillende 'cultuur'planten en bomen van over de hele wereld, vooral volop bloeiende en heerlijk geurende soorten. Denk daarbij aan prachtig gekleurde hibiscussen, diverse soorten jasmijn en de exotische tempelbomen (ook bekend als plumeria of frangipani). Verder zijn er planten die alleen al door de naam aanspreken, zoals paradijsvogelbloem, hand van buddha, engelentrompet, gouden vinger, koraalboom, dame van de nacht, mannentrouw en woestijnroos.
Uiteraard is er ook een ruime variateit aan noten- en fruitbomen, zoals de zwarte, witte en groene vijg, amandel, citroen, limoen, grapefruit, sinaasappel, kers en guave.

Voor het overige kiest de natuur de plantensamenstelling zelf. In het voorjaar tellen wij alleen al op ons terrein meer dan honderd verschillende bloeiende wilde planten!


Vogels

Op en boven Villa Foia Vella hebben we inmiddels rond de vijftig verschillende vogelsoorten waargenomen. Soorten zoals de mezen, valken en uilen zijn er het hele jaar door, anderen zoals de zanglijster, raaf, zwarte roodstaart en wielewaal zijn seizoensgasten.

Het voorjaar is met alle territorum- en paringsdrukte bijzonder spectaculair. In april en mei wordt de vallei gevuld met de heldere zang van de nachtegalen. Met name 's nachts wordt je doordrongen van de schoonheid van hun gezang. Je hoort ze letterlijk dag en nacht, maar de nachtegaal laat zich zelden zien. De wielewaal is wat dat betreft een ander verhaal. Met zijn markante zang en felgele kleur is hij perfect waarneembaar.
Qua kleuren is de bijeneter wellicht de meest imponerende verschijning. Onder luid geroep vliegen ze regelmatig in groepen over. Soms kiezen ze een tak op ons terrein waarvandaan ze een tijdje jagen. We kennen een paar broedplaatsen waar je ze op 'veilige afstand' goed kunt zien. Andere opmerkelijke voorjaars- en zomergasten zijn de draaihals en hop.

Rond juli vertrekken vogels als de bijeneter en wielewaal weer en maakt de hitte dat de veel vogels zich overdag koest houden. Spectaculair in deze periode is het 'drinken in volle vlucht' door de zwaluwen. Dan scheren ze met open bek vlak over het zwembad. Andere regelmatige gasten rond het zwembad zijn de kruisbekken.
Augustus en september zijn uit 'vogel' oogpunt het meest rustig. In het najaar loopt de tuin weer vol met wintergasten als zanglijster, zwarte roodstaart, kuifmees en laat de roodborst zich weer nadrukkelijk zien.

Het hele jaar door kunnen overvliegende en termiek zoekende grote roofvogels worden waargenomen, zoals havikarend, slangenarend en steenarend.
Voor liefhebbers kennen we diverse interessante vogelgebieden in de omgeving, waar soorten als flamingo, kiekendief en gier kunnen worden waargenomen.

Voor de volledigheid een overzicht van alle op en boven Villa Foia Vella tot dusverre waargenomen vogels:
Bijeneter, Boerenzwaluw, Bonte vliegenvanger, Boomklever, Boomkruiper, Draaihals, Dwergooruil, Europese kanarie, Fitis, Fluiter, Gierzwaluw, Grauwe vliegenvanger, Groenling, Havikarend, Hop, Houtduif, Huismus, Huiszwaluw, Kleine zwartkop, Koolmees, Kraanvogel, Kruisbek, Kuifmees, Merel, Nachtegaal, Oehoe, Pimpelmees, Putter, Raaf, Rode Patrijs, Roodborst, Sijs, Spreeuw, Slangenarend, Staartmees, Steenarend, Steenuil, Torenvalk, Vink, Vlaamse gaai, Wielewaal, Winterkoning, Witte kwikstaart, Zanglijster, Zwarte mees, Zwarte roodstaart, Zwartkop.

Fauna

De overdadige natuur rond Villa Foia Vella wordt ook weerspiegeld in de soortenrijkdom van de dierenwereld. Van vrijwel al deze dieren zie je de sporen van hun aanwezigheid, zoals paadjes, pootafdrukken en uitwerpselen. Soms laten ze zich horen, zoals de vossen rond de paringstijd. Ze laten zich niet of nauwelijks zien, en als dat al gebeurt dan alleen in de schemer of 's nachts. Uitzondering zijn de eekhoorns, die regelmatig uit het vogelbadje of zwembad komen drinken.

Op het terrein hebben we op een aantal posities een camera staan die bij beweging fotos maakt. Daardoor weten we zeker dat hier de volgende soorten leven: das, boommarter, hermelijn, vos, wild zwijn en genet kat.

De genet kat is een prachtige en sierlijke civetkatachtige met zwarte vlekken en een lange staart. Ze worden ongeveer 20 cm hoog en kunnen inclusief staart tot een meter lang zijn. Ze komen oorspronkelijk uit Afrika en zijn in de middeleeuwen naar Europa gehaald om op muizen en ratten te jagen. Toen de huidige huiskat dat beter bleek te kunnen, werden de genetkatten de deur uitgezet. Daarna bleken ze in zuidelijk Europa prima in het wild te kunnen overleven. Ze zijn mensenschuw, maar heel soms zien we ze 's nachts lopen.

  Benigembla Villa Foia Vella

  Contact

  Villa Foia Vella
  Partida Almadich
  Camí del Pasqualet
  03794 Benigembla
  Alicante, Spain

  Tel. Spanje: ‭+34 660934189
  Tel. Nederland: ‭+31 (0)651024637‬
  Email: info@villafoiavella.com
  Klik voor contact via Whatsapp Klik voor contact via Whatsapp


  Follow us on Instagram


  Follow us on Facebook


  Ontspan, geniet, groei  Boek hier je accomodatie in deze oase van ontspanning!

  Aankomst:

  Vertrek:

  [string_chosen_admin_search_type]

  Number of accommodation:

  Volwassenen:

  Kinderen:

   

   

  Zoeken ...

  ×
  Accommodation 1

  Accommodation 2

  Accommodation 3

  Accommodation 4

  Accommodation 5

  Vul s.v.p. je gegevens in

  Loading summary...

   

  Direct na je reservering ontvang je een email waarin wij je vragen een aanbetaling van 25% binnen één week te voldoen. Daarmee wordt de reservering definitief. Bij aankomst zien wij graag het restant op onze rekening aanwezig of je kunt het cash voldoen.

  There are no active payment gateways. Please activate at least one payment gateway in HBook settings (HBook > Payment).

  Even geduld...

  Geen email ontvangen? Check s.v.p. je spam filter. Ook daar niet: laat het ons weten.. We kijken in ieder geval uit naar je komst!

     Image